Често задавани въпроси

Задграничен паспорт при пътуване в държави, които изискват притежаването на паспорт за влизане в страната.- лична карта – можете да пътувате само с нея само в случаите, в които се движите през държави, които не изискват задграничен паспорт за влизане в страната.

При автобусни екскурзии при пътуване в чужбина на лице до 18г. без един или двамата родители,освен валиден паспорт или лична карта на пътуващия, задължително на граничен пункт на излизане от България трябва да се представи за проверка и нотариално заверена декларация за съгласие за пътуване в чужбина/оригинал и копие/ от не пътуващия с него родител, респ. от двамата родители, ако и двамата не придружават лицето при пътуването.

Ако не сте български гражданин, следва лично да проверите в консулския отдел на съответната страна дали Ви е необходима виза (включително и на страните, през които ще преминете транзитно по време на Вашето пътуване).

Ако не е упоменато изрично в екскурзията, отпътуването от България става самостоятелно. Седмица преди отпътуване ще получите подробна информация за часове на полети и др. Ден преди полета (или в деня на полета, ако е вечерен) на вайбър/имейл ще получите бордните си карти и точни указания за отпътуването. При пристигането си на крайната точка, ще Ви очаква наш представител, който посреща групата.

Хотелите, които избираме са изцяло съобразени със спецификите на нашите програми и са съгласувани с нашите дългогодишни партньорски фирми. Хотелите не са централни, най-често са с локация в периферията на града или в района и са категоризирани с 3 звезди. Конкретните имена на хотелите ще Ви бъдат съобщени седмица преди отпътуване в информационен имейл.

Допълнителни мероприятия и услуги по програмата се заявяват преди отпътуването Ви, при подписване на договор. Допълнителните екскурзии са свързани с резервации и допълнителна организация от наша страна, за която в повечето случаи се изисква време.

Седмица преди отпътуване към всички клиенти записани за екскурзията и с потвърдени договори получават информационен имейл, с който са описани часове на полети при самолетни програми, часове и място на отпътуване при автобусни програми, конкретни хотели по програмата и пълна информация.

Самолетни екскурзии:
В цената на всяка самолетна екскурзия е включен и малък ръчен багаж с размери 40/20/25 – малък сак, раница, куфар с посочените размери
Ако желаете за заявите допълнителен самолет багаж, ще получите имейл с информация за размери, кг и цени/последните варират/ и съответно ще имате възможност за заявите такъв.

Опциите са както следва:
– втори ръчен багаж /Priority- взима се на борда/ – куфар до 10 кг с размери 55/40/20. В кабинен багаж е забранено пренасяна на течности във флакон над 100мл
– чекиран багаж до 10кг
– чекиран багаж до 20кг

Регистрираният или още наричан чекиран багаж е допълнителен багаж, който се превозва в багажното отделение на самолета. Разрешено е превозване на течности над 100мл.

Автобусни екскурзии:
На туристите е разрешено да превозват следния багаж:
– Един куфар/ пътна чанта за багажното отделение на автобуса (в рамките на нормален обем с тегло до 25 кг.);
– Ръчен багаж за салона на автобуса (в рамките на нормален обем с тегло до 5 кг.). Препоръчва се ръчният багаж да бъде сведен до минимум.

Всички видове ножове и ножици, пилички за нокти и други остри предмети, играчки, наподобяващи оръжие и др. подобни, се превозват в регистрирания багаж за товарното отделение на самолета. Животни и растения не могат да бъдат превозвани като ръчен багаж. По изключение в ръчния багаж се допускат лекарства и козметични средства за ползване по време на полета.
Колко струва самостоятелно настаняване в стая по дадена екскурзия?
За всяка една екскурзия точната цена за единична стая е различна в зависимост от хотел, локация и период. Ориентировъчно по около 30-35 евро на вечер, като точната цена ще Ви бъде предоставена с подписването на договора.

Бордните карти се изпращат на вайбър/имейл от Вашия договор ден преди отпътуване или в деня на отпътуването ако полетът е вечерен.

В хотелите е необходимо да се спазват общоприетите норми за тишина и чистота в стаите и общите помещения на обекта. При хранене на блок маса, включително на закуска, обяд или вечеря не се разрешава изнасянето на храна извън ресторанта на хотела по никакъв повод. При нарушение на това изискване хотелиерите си запазват правото на глоби на място, за което фирма Away не носи отговорност. При ползване на мини-бар, телефон или платен видеоканал не забравяйте да заплатите тези услуги на рецепция. Пушенето в хотелите забранено.

За съжаление Away.bg няма как да се ангажира със синоптична прогноза за времето по време на екскурзията Ви. Моля, потърсете информация в специализираните сайтове за метеорологичната прогноза в периода на Вашата екскурзия.

Пушенето в превозните средства дори и на електронни цигари е напълно забранено.